Isabel Verdaguer

Biotop Natura
El bany de Bosc, que té com a base una visió unitària del món, al connectar-nos amb la Natura ens connecta amb tot: amb la nostra essència, amb la comunitat, amb les diferents cultures i èpoques (com a principi d'integració i continuïtat) i amb el nostre medi.
Isabel Verdaguer
Bany de Bosc,Coach
Position
coach
Biography
Dec la persona que sóc a un projecte de vida dels meus pares, que em van fer estar des de petita envoltada de natura. Reconstruir una antiga casa de muntanya al Prepirineu - on passar llargues estades, escrivint, llegint escoltar i respectant la Natura- va ser la meva primera i gran escola.
My skill
Bany de Bosc 98%
Land Art 95%

Més tard vaig voler acostar-me a la natura des de diferents angles, fent senderisme i alpinisme així com observant el paisatge, els animals i les plantes. A poc a poc vaig aprendre a llegir el bosc, observar petjades i traces, a més d’estudiar la biologia i el comportament animal. Vaig aprofundir en el món vegetal, sobre la forma de comunicar i sentir de les plantes i sobre els seus beneficis, per acabar finalment fent un acostament més terapèutic i profund en la pràctica del bany de bosc.
Inicialment Diplomada en Turisme, vaig estudiar també Tècnica en jardineria i paisatgisme i un Postgrau en gestió d’espais verds públics
La meva passió pels animals em van portar a titular-me també com a Auxiliar veterinària, així com rebre Formació a la Fundació Mona sobre etologia (comportament) animal. La meva vocació pel món vegetal m’ha portat a matricular-me a diferents cursos de la Universitat de Tel-Aviv, sobre biologia, comportament, sentits i comunicació vegetal.
L’any 2016 em vaig convertir a Guia de Boscos terapèutics per a la Forest Therapy Association (Califòrnia). Vaig fer el Postgrau en significats i valors espirituals de la Natura a la Universitat de Girona (UdG), vaig fer dos anys de psicologia per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), i ara he finalitzat els meus estudis per ser terapeuta Gestalt a l’escola Espai lúdic de Girona.
La Natura, i en concret els arbres, sempre han estat la peça clau de la meva trajectòria, i la meva medicina i amb aquest projecte intento poder tornar a la Natura tot el que sento que ella m’ha donat, que és TOT.

QUÈ ÉS EL BANY DE BOSC?:

És una teràpia no intrusiva, que consisteix a gaudir de la quietud i de la pau del bosc i dels grans regals sensorials que aquest ens ofereix. Durant el bany de bosc, van entrant en el nostre organisme, a través la respiració i de la nostra pell, les essències naturals del bosc, les quals s’han demostrat que són molt beneficioses per la nostra salut. Anirem reduint el nostre ritme quotidià i prendrem consciència del moment i del nostre entorn, deixant enrere les nostres preocupacions. El bany de bosc consisteix en un passeig pausat, tranquil i accessible a tothom, per un espai natural, acompanyat per un Guia de Banys de Bosc qui et convida a viure una sèrie d’experiències. El guia sempre prioritza les experiències sensorials sobre les cognitives, amb l’objectiu que els participants facin una passejada conscient mentre fan una immersió en l’atmosfera del bosc. Desconnectar per connectar. Desconnectar de les tecnologies, sortir de la gran carrera, i tornar a casa, a la tranquil·litat, connectant de nou amb la nostra essència, amb la nostra natura. Això és la base del bany de bosc. Per aconseguir això hem de passar per un procés, pel qual hem de desaprendre per tornar a aprendre. Hem de buidar per tornar a omplir, tornar a respirar amb consciència, saber obrir els ulls i mirar, saber olorar i valorar el gust de les coses, tocar i acariciar. Hem de tornar a despertar a aquell nen que tots portem a dins. Tornar a jugar, badar, encantar-se, sentir, plorar i riure… En definitiva viure. La figura del guia és imprescindible per la bona pràctica del bany de bosc, i per aconseguir el màxim de beneficis d’aquesta experiència. El bany de Bosc, que té com a base una visió unitària del món, al connectar-nos amb la Natura ens connecta amb tot: amb la nostra essència, amb la comunitat, amb les diferents cultures i èpoques (com a principi d’integració i continuïtat) i amb el nostre medi. Aquest principi d’unitat ens permet fer una conversió no només ecològica, sinó també social. Dos canvis que no poden entendre’s per separat, ni de forma individual, sinó com un sistema unitari i indissociable. El bany de bosc ens obre la ment a valorar els béns materials i immaterials de la natura, treballant cos i ànima.

Definició d’Amos Clifford (fundador de l’escola americana ANFT per a guies de bany de bosc): “Reconeixem que els enfocaments forestals com Shinrin-yoku tenen arrels en moltes cultures al llarg de la història. John Muir va escriure: «Milers de persones cansades, nervioses i excessivament civilitzades comencen a esbrinar que anant a les muntanyes es va a casa seva. El món salvatge és una necessitat.”

És una de les moltes persones que incloem quan pensem en els orígens de la pràctica. El nostre enfocament de la Teràpia Forestal de Shinrin Yoku combina caminades tranquil·les en camins suaus sota el dosser forestal amb dinàmiques guiades i meditacions per ajudar a obrir els sentits, ajudar a perfeccionar la intuïció i experimentar el bosc des del cos i des del cor.

Aprofundim en els estats de consciència i en una connexió polística més profunda. Utilitzem el cercle o roda com a eina de cohesió, respecte, de presència i d’escolta, conceptes clau del bany de bosc.

Biotopnatura també fa banys de bosc dins del projecte Selvans, dedicat a la preservació dels boscos madurs.

www.banydebosc.com

https://www.facebook.com/isabel.verdaguerfoz

https://twitter.com/Biotopnatura?lang=es

ACTIVITAT

BANY de BOSC i Xerrada sobre el BANY de BOSC

Farem un bany de bosc en un itinerari en ple parc del Garraf que comença al mateix Olivella.L’activitat consisteix a caminar a un ritme lent, en silenci, estan presents en l’ara i l’aquí, despertant els sentits, deixant-nos sorprendre, connectant amb el nostre nen interior, i sobretot simplement estar a la natura sense cap objectiu precís, més que gaudir.És una activitat que valora les petites coses i que ens ajuda a connectar amb el nostre entorn, amb les persones que ens envolten i amb nosaltres mateixos.

RESERVA BANY de BOSC: isabel_verdaguer@biotopnatura.com

LAND ART

El LAND ART és un moviment artístic que utilitza elements naturals per crear Art.
Amb aquest taller el que volem és apropar la natura als infants per mitjà de l’art i el joc.
Crearem art a la natura fent servir branquetes, escorça, fulles, pedres… Jugarem amb els materials, les formes, les textures, i els colors.
Podran explorar la seva creativitat, a la vegada que es diverteixen i gaudeixen d’una experiència
enriquidora.
Des de Biotopnatura portarem la major part del material vegetal –donat que és un parc natural- però cada participant recollirà un element petit de l’entorn.
L’activitat la realitzaran la Raquel Toisón i la Isabel Verdaguer, membres de Biotopnatura.

RESERVA LANDART: isabel_verdaguer@biotopnatura.com

Isabel Verdaguer Bany de Bosc
Isabel Verdaguer Bany de Bosc 2

Leave your comment