Associació per la pedra seca del Garraf

Aquestes estructures són “un exemple de relació equilibrada entre l'ésser humà i la naturalesa”
Associació per la pedra seca del Garraf
Coach
Position
coach
Biography
L'art de la pedra seca ha passat a formar part de la llista de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO perquè “els murs de pedra seca desenvolupen un paper essencial en la prevenció de corriments de terres, inundacions i allaus.”
My skill
Pedra seca 98%

L’Associació per la pedra seca del Garraf és una entitat sense ànim de lucre amb seu a Olivella. Es va constituir el març 2020. Els nostres objectius són, entre d’altres, demanar protocols de protecció d’aquestes construccions, fer tasques de reconstrucció i divulgació d’un patrimoni únic i irrepetible. La tècnica de la pedra seca va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat (UNESCO) el 2018.

L’art de la pedra seca ha passat a formar part de la llista de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO perquè “els murs de pedra seca desenvolupen un paper essencial en la prevenció de corriments de terres, inundacions i allaus.”Aquestes estructures són “un exemple de relació equilibrada entre l’ésser humà i la naturalesa”, segons la Unesco.  A més de servir en la prevenció de desastres naturals, també contribueixen a lluitar contra l’erosió i desertificació, a millorar la biodiversitat i a crear condicions microclimàtiques propícies per a l’agricultura.

Les construccions de pedra seca són aquelles que s’aixequen utilitzant pedres de l’entorn proper i sense cap material de cohesió, com podria ser la calç o el guix. A Olivella hi ha unes 125 barraques i un total de 25 forns de calç repartides arreu del territori. Aquest elements han estat inventariats amb la col·laboració del Grup Drac Verd de Sitges i es poden consultar en el mapa interactiu: http://wikipedra.catpaisatge.net

Les construccions de pedra seca esquitxen el paisatge del municipi, sense quasi deixar-se veure. Apareixen imprevisiblement en els llocs més recòndits, entre les herbes, encastades en un marge o mig tapades. Són el testimoniatge fidel i representatiu d’un passat més o menys proper que hem volgut preservar. La majoria de construccions que encara es conserven, va de finals del segle XVIII a finals del segle XIX.

Aquesta tècnica s’utilitzava tradicionalment a les zones rurals per aixecar gran varietat de construccions per a l’activitat agrària i ramadera tradicional, així com l’explotació del bosc o l’abastament d’aigua. Barraques, marges, pous, fonts, basses, escales o forns de calç, entre d’altres, són algunes de les estructures més habituals. Es tracta d’una arquitectura sempre integrada en l’entorn, i que en algunes zones s’ha practicat amb tanta profusió que ha contribuït decisivament a la configuració del paisatge local.

Al món rural trobem una gran quantitat de construccions bastides amb pedra que donen resposta a múltiples necessitats existents a l’època en què es van construir. És la tècnica que coneixem com «pedra seca» o «pedra en sec». Aquesta tècnica –o, més ben dit, conjunt de coneixements i tècniques- consisteix a aixecar qualsevol construcció amb pedres de l’entorn immediat sense cap material de cohesió, com ara la calç o el guix. D’aquesta manera s’han erigit una gran diversitat tipològica de construccions, en la seva major part relacionades amb l’economia tradicional agro-ramadera, l’explotació del bosc i l’abastament d’aigua: cabanes o barraques, masos, marges, aljubs, basses, escales, ponts, estructures de caça, forns de calç o d’oli de ginebre, etc. Es tracta d’una arquitectura sempre integrada en l’entorn, i que en algunes zones s’ha practicat amb tanta profusió que ha contribuït decisivament a la configuració del paisatge local.

Aquesta simbiosi cultural-natural, és una mostra de convivència en harmonia envers la natura i altres éssers vius. Són un autèntic referent identitari a molts territoris on predominen. Conformen l’arquitectura del paisatge. Tenen un gran valor històric, mediambiental i
poden ser d’ajuda amb el canvi climàtic, en la prevenció de l’erosió, les esllavissades i corriments de terres, també com a tallafocs.

ACTIVITAT

Per aquesta edició del FeelChill 2023, tan esperada i especial, volem més que mai, oferir-vos una xerrada molt interessant sobre «La pedra seca i l’aprofitament de l’aigua». Diferent tipus d’estructures existents al Garraf, per conduir, emmagatzemar i aprofitar l’aigua i l’estudi per recuperar algun d’aquests exemples.

També farem una petita excursió.

 

Olivella, Diumenge 18 Juny

10:00h  Excursió Pedra Seca

11:30h  Xerrada de Carles Lluch.

Leave your comment